Gruwelijke verhalen over opengesneden kelen en bewerkingen met schaar en strijkbout. Ze weerhouden duizenden Indonesische vrouwen er niet van om naar het Midden-Oosten te vertrekken om te werken. Hoe kan je ervoor zorgen dat ze in ieder geval veilig terugkeren?

Indonesische vrouwen vertrekken steeds vaker naar het Midden-Oosten om als dienstmeisje te werken. Naar schatting werken 500.000 Indonesische meisjes in deze regio, maar vermoedelijk is dit aantal veel hoger. Een groot deel is namelijk niet geregistreerd.

Onder de Indonesische groep dienstmeisjes worden jaarlijks gemiddeld 500.000 geweldincidenten geregistreerd

Mishandeling en intimidatie

Via bemiddelingsbureaus worden deze vrouwen bij families in het buitenland geplaatst, vaak na het betalen van een grove som geld. Sommige vrouwen treffen een fijne werkgever, maar anderen maken een periode vol mishandeling en intimidatie mee. In het dorpje Wonosobo worden vrouwen bij bijeenkomsten gewaarschuwd voor de gevaren die op de loer liggen tijdens het werken als dienstmeisje in het buitenland.

Bijenkomsten en workshops

De bijeenkomsten en workshops draaien vooral om het opzetten van dorpsraden. De vrouwen van Wonosobo leren hoe zij een kleuterschool of een klein bedrijfje kunnen starten. Dit wordt gesteund door de dorpsgemeenschappen: zij leggen geld in dat de vrouwen kunnen lenen, zodat zij zelf kunnen investeren in hun toekomst.

Niet zo heel lang geleden werd een dienstmeisje in Saudi-Arabië bewerkt met schaar en strijkbout

Incidenten in het buitenland

Deze investering heeft helaas nog niet als gevolg dat vrouwen minder snel het gebied verlaten. In de dorpen van Wonosobo is het merendeel van de vrouwen een aantal jaar in het buitenland geweest om als dienstmeisje te werken. Niet alle vrouwen keren veilig terug. “Niet zo heel lang geleden werd een dienstmeisje in Saudi-Arabië bewerkt met schaar en strijkbout, terwijl een ander de keel open werd gesneden,” vertelt Budi met een zorgelijk gezicht.

Informeren is prioriteit

Deze incidenten houden de vrouwen die hebben besloten in het buitenland te gaan werken niet tegen. Daarom wordt in de bijeenkomsten vooral aandacht besteed aan het informeren en voorbereiden van deze vrouwen, zodat de kans op uitbuiting en vrouwenhandel verminderd wordt. Goede informatievoorziening zorgt er bovendien ook voor dat de vrouwen in ieder geval de louche bemiddelingsbureaus vermijden.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Indonesië

Lian Gogali: ‘Iedereen kan een veranderaar zijn’

‘Toen eind 1998 een gewelddadig conflict in mijn geboortestad Poso uitbrak, studeerde ik theologie op Java terwijl mijn familie nog… Lees verder

Indonesië

Van angst en haat naar verbinding

Martince Baleona (51) uit Poso, Indonesië moet in 1998 vluchten voor het gewelddadige conflict tussen christenen en moslims. ‘De moslims brandden mijn huis af, verminkten middelbareschool-kinderen en jaagden iedereen… Lees verder

Indonesië

Als je niet de enige bent die lijdt

Ze voelde haat, zoals geen ander dat kon voelen. Dacht ze. Op vrouwenschool Mosintuwu (Sulawesi, Indonesië) ontdekte moslima Ibu Hadra… Lees verder

Indonesië

Droombaan blijkt nachtmerrie: mensenhandel in Indonesië

Andrea Rodriguez Frohwein spreekt in Indonesië met Maria Yosephina Pahlawati die zich inzet tegen mensenhandel: ‘Zo lang we het probleem… Lees verder