Masriyah Amva is hoofd van een islamitische kostschool in Cirebon (Indonesië). Dat ging niet zonder slag of stoot. Het kostte haar ruim twee jaar om geaccepteerd te worden. “Mijn gemeenschap vond dat God de man bedoeld heeft als leider.”

In de overwegend islamitische stad Cirebon staat de Pondok Pesantren Kebon Jambu. De islamitische kostschool werd in de jaren vijftig door Masriyah’s man opgericht. Hij was de leider en de centrale figuur van deze islamitische kostschool. Tot acht jaar geleden, toen hij kwam te overlijden. “Na zijn dood merkte liep het aantal studenten sterk terug. Het deed pijn in mijn hart om dat te zien,” vertelt Masriyah. “Ik moest iets doen.”

Ik moest iets doen om de terugloop van studenten te stoppen

Denken als vrouw is niet krachtig

Maar zelf de leiding nemen leek haar onmogelijk. De ouders van de leerlingen zouden haar nooit accepteren als leider van de kostschool. “Want ik ben een vrouw en denk als een vrouw. Dat is niet krachtig, werd toen gedacht. Vrouwen hoorden zich niet te bemoeien met vrouwenzaken,” legt Masriyah uit. Zij wist: dit wordt een lastige klus. Desondanks was zij vastbesloten om deze te klaren.

Leider worden als vrouw is heel moeilijk in Indonesië

Vertrouwen winnen

Om vertrouwen te winnen, organiseert Masriyah een grote meeting voor de hele gemeenschap bij haar thuis. Ze houdt een vlammend betoog over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze stelt hen de vraag waarom vrouwen geen leider zouden kunnen zijn. Iedereen heeft toch zijn eigen capaciteiten?

pesantren

Leerlingen van Pesantren Kebon Jambu

Mannen hebben meer vaardigheden

Het wordt een vreselijke bijeenkomst. Masriyah wordt niet als leider geaccepteerd en compleet genegeerd. De mannen uit de gemeenschap vinden dat God de man bedoeld heeft als leider. Want de man is fysiek sterker en heeft van God betere vaardigheden meegekregen. Masriyah geeft echter niet op. Het kost haar uiteindelijk twee jaar om te bewijzen dat zij de leider is en kan zijn. Gelukkig groeit nu het aantal studenten weer.

Het kostte twee jaar om me te bewijzen als leider

Allemaal gelijk

Masriyah vindt diversiteit en gendergelijkheid heel belangrijk. Daarom is zij heel blij dat Mensen met een Missie de workshops over gendergelijkheid en religieuze tolerantie steunt. “Mannen en vrouwen horen samen naar de moskee te kunnen gaan,” vindt zij. “En we moeten elkaars geloof respecteren.” Veel van de leerlingen hangen een lokale traditionele religie aan. “In de workshops leren zij dat we allemaal gelijk zijn. Zonder verdraagzaamheid voor elkaar kom je nergens!” sluit zij af.

Zonder verdraagzaamheid kom je nergens!

 

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Indonesië

Lian Gogali: ‘Iedereen kan een veranderaar zijn’

‘Toen eind 1998 een gewelddadig conflict in mijn geboortestad Poso uitbrak, studeerde ik theologie op Java terwijl mijn familie nog… Lees verder

Indonesië

Van angst en haat naar verbinding

Martince Baleona (51) uit Poso, Indonesië moet in 1998 vluchten voor het gewelddadige conflict tussen christenen en moslims. ‘De moslims brandden mijn huis af, verminkten middelbareschool-kinderen en jaagden iedereen… Lees verder

Indonesië

Als je niet de enige bent die lijdt

Ze voelde haat, zoals geen ander dat kon voelen. Dacht ze. Op vrouwenschool Mosintuwu (Sulawesi, Indonesië) ontdekte moslima Ibu Hadra… Lees verder

Indonesië

Droombaan blijkt nachtmerrie: mensenhandel in Indonesië

Andrea Rodriguez Frohwein spreekt in Indonesië met Maria Yosephina Pahlawati die zich inzet tegen mensenhandel: ‘Zo lang we het probleem… Lees verder