Met heel veel geduld zet meneer Basavaraj zich zijn leven lang al in voor de Adivasi.  Adivasi zijn de in stamverband levende groepen die in het algemeen worden beschouwd als de oorspronkelijke bevolking van India. Het is helaas één van de groepen mensen in India die van hun land worden verjaagd en weinig tot geen toegang hebben tot onderwijs, voedsel, water en elektriciteit. 

Basavaraj zet zich in om Adivasi bewust te maken van hun rechten en vraagt de overheid hier – op een positieve, volhardende manier – aandacht voor.

Drie maanden in de gevangenis

Basavaraj groeide op als oudste zoon op van een arm gezin in India, dichtbij een Adivasi dorp. Ooit studeerde hij voor leraar, maar toen hij 10 jaar geleden samen met 23 Adivasi werd opgepakt voor houtsmokkel en hier drie maanden voor in de gevangenis belandde, is zijn levenswerk begonnen. Nu zet hij zich al jarenlang vol moed in voor de rechten en positie van de Adivasi.

Dichtbij zijn de mensen

Hij doet zijn werk vanuit een kleurrijk maar vooral klein kantoor, want hij is immers altijd in het werkveld te vinden – dichtbij zijn mensen. Hij heeft een hele kast vol dikke mappen met documenten verzameld, papieren van de eeuwig durende processen tegen de overheid. Vingerafdrukken van Adivasi, identiteitsbewijzen en juridische stukken. Vol enthousiasme en kracht vertelt hij ons hierover.

Basavaraj laat ons de documenten zien waar alle informatie over het proces in is vastgelegd.

Geduld op de proef   

Onvoorstelbaar, hier wordt geduld écht op de proef gesteld en gaat het stapje voor stapje. Een succes van afgelopen 6 à 7 jaar is volgens Basavaraj dat de medewerkers die strijden voor de Adivasi door hun volharding vriendelijker behandeld worden. Ze worden ‘gelukkig’ niet meer direct de deur gewezen.

Ik vraag door, is er nog meer vooruitgang geboekt? ‘In de jaren dat we nu bezig zijn, is een van de grootste successen de hoeveelheid rijst die per huishouden van 3 kg naar 27 kg per maand is verhoogd. Een begin, maar nog lang niet waar ze willen zijn…’

Ondanks alles – vriendelijkheid, liefde en kracht    

De volgende dag bezoeken we samen met Basavaraj twee Adivasi dorpen. Sommige gezinnen leven in een zelfgemaakt houten hutje naast hun huis, bang voor instortingsgevaar. Olifanten en cheeta’s vallen hier ‘s nachts regelmatig huizen of kinderen aan.

Reporters in gesprek met Basavaraj, op de achtergrond de huisjes van de Adivasi

Klein, donker en verwaarloosd    

De huisjes zien er klein, donker en verwaarloosd uit. Één lampje aan stroom is alles wat ze aan elektriciteit ontvangen, sinds er na jaren eindelijk elektriciteit is aangelegd. Zou je een tweede lampje aanleggen, zou de buurman niets meer aan stroom krijgen. Maar wat stralen deze mensen een vriendelijkheid, liefde en kracht uit. Ze zijn trots op hun cultuur, sommigen hoeven niets meer dan dat wat er nu is.

Sommigen hoeven niets meer dan dat wat er nu is.

Wat stralen deze mensen een vriendelijkheid, liefde en kracht uit!

Positief   

Basavaraj is iemand waar ik vol bewondering naar kijk. Door de steun van Mensen met een Missie en lokale priesters die hem bijstaan, blijft hij positief en neemt boosheid of uitzichtloosheid nooit de overhand. ‘Ik geloof in hen, zij geloven in mij.’

Basavaraj is iemand waar ik vol bewondering naar kijk.

Levend voorbeeld    

Eerlijkheid, dankbaarheid, gehoorzaamheid, affectie en liefde zijn voor hem de ingrediënten van zijn leven en werk. Inspirerend hoe hij zich inzet voor deze kwetsbare groep. Hij sluit af met de volgende woorden: ‘Geduld is altijd de juiste beslissing.’ Hij is daar een leven voorbeeld van.

Tekst en beeld door Maud Rijk. 

Wil jij samen met Maud en Basavaraj opkomen voor de Adivasi in India?

Doneer

Maud werkt als psycholoog in de verslavingszorg. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor fotografie en reizen, het liefst door Zuid-Oost Azië! “Ik zet graag mijn passie voor fotografie in om te helpen de positie van de mensen in India gelijkwaardiger te maken.”

 

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

India

Hoe het hindoe-nationalisme in India zorgt voor structurele uitsluiting van moslims

Als moslima in het huidige India is Akhila Banu (48) elke dag bang voor geweld. Al helemaal sinds de politie… Lees verder

Geweld tegen vrouwen

De structurele uitsluiting van vrouwen in India

“Ik mocht nergens heen zonder toestemming van mijn man” Religie is in India een grote oorzaak van verdeeldheid. De huidige… Lees verder

India

Ieder mens heeft het recht iets van zijn leven te maken

Toen ik in 2003 voor het eerst in India was, sprak ik bij het fort van Jaisalmer met Anil, een… Lees verder

India

100 Reportersreis: India in beeld

India 2019 In februari vertrok Mensen met een Missie met vijf reporters naar India. Een land dat moeilijk te doorgronden… Lees verder