In februari nam Maartje (19) deel aan de reportersreis naar India. Welke ervaringen brengt zij mee terug? Wat is haar het meest bijgebleven? We vragen het haar.

Reporter Maartje poseert voor de foto (Foto: Marieke Dijkhof) 

Maartje heeft eindexamen gedaan en neemt momenteel een tussenjaar. De reportersreis paste mooi in haar jaar. Volgend jaar wil ze fotografie gaan studeren in Amsterdam. Haar talent voor het fotograferen kon ze in India goed inzetten.

Verwachtingen

Het was voor deze jonge reporter de eerste keer dat ze in India was. “Ik heb geprobeerd er zonder verwachtingen in te stappen. Wanneer ik aan India dacht zag ik met name de grote, drukke steden voor me. Vrienden en bekenden vertelden me dat ik misschien wel zou schrikken van de manier van leven daar. Maar zodra ik er was, rolde ik er vanzelf in.”

“Wanneer ik aan India dacht zag ik grote, drukke steden voor me.” (Foto: Maartje Hublart)

Op reis met haar moeder

Ze werd door haar moeder Marieke – die zich al aangemeld had – aangespoord om mee te gaan. “Het was heel bijzonder om samen met haar op reis te gaan. We fotograferen allebei en konden veel van elkaar leren.”

Allerlei indrukken

Gedurende de reis bezochten de reporters vijf verschillende plekken, waar Indiase organisaties – samenwerkingspartners van Mensen met een Missie – actief zijn. “Je ontmoet zoveel verschillende mensen, er komen allerlei indrukken op je af en je hoort heftige verhalen. Aan het einde van de dag ben je echt op.”

Maartje vroeg zich van te voren wel af hoe er door de mensen daar gereageerd zou worden op hun komst. Achteraf gezien werden zij telkens met veel liefde ontvangen. “De kinderen rennen op je af en geven je high-fives. Er is echt heel veel warmte.”

Groepsfoto van de kinderen in een van de bezochte dorpjes (Foto: Maartje Hublart)

Er is echt heel veel warmte.

Ze ging met veel mensen in gesprek. “In een weeshuis waar zusters werken, vertelden deze zusters allemaal een heel persoonlijke verhaal. Ze vertelden over dingen die ze meegemaakt hebben. En die nog steeds veel emoties oproepen. Ik vond het heel bijzonder dat ze zo open waren en ons vertrouwden.”

Anders dan in Nederland

Het bezoek aan de Adivasi – de inheemse bevolking van India – maakte de grootste indruk op Maartje. “Ik merkte in het Adivasi-dorpje dat mensen erg op hun hoede waren. Ons niet meteen vertrouwden. Uiteindelijk nam een meisje me mee naar haar huis. Ze was erg jong, 16 of 17 jaar, maar had al drie kinderen. Daar schrok ik van, omdat ik zelf ook nog jong ben. Toen realiseerde ik hoe anders mijn leven in Nederland is.”

Ik vind het moeilijk om uit te leggen hoe bijzonder het allemaal is.

“Ik vind het moeilijk om uit te leggen hoe bijzonder het allemaal is”, zegt Maartje. “Eigenlijk is het pas te begrijpen als je er zelf bent geweest. Ik zou absoluut nog een keer terug willen en raad iedereen aan het land ook eens te bezoeken. India is zo groot en er is nog zoveel te zien.”

Maartje Hublart heeft een passie voor fotografie nam in februari 2019 deel aan de 100 reportersreis naar India. “Ik ga mee met Mensen met een Missie naar India om licht op de mensen te werpen door middel van krachtige foto’s!”

Volg Maartje (@photography.bymaartje) ook op Instagram

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

India

Hoe het hindoe-nationalisme in India zorgt voor structurele uitsluiting van moslims

Als moslima in het huidige India is Akhila Banu (48) elke dag bang voor geweld. Al helemaal sinds de politie… Lees verder

Geweld tegen vrouwen

De structurele uitsluiting van vrouwen in India

“Ik mocht nergens heen zonder toestemming van mijn man” Religie is in India een grote oorzaak van verdeeldheid. De huidige… Lees verder

India

Ieder mens heeft het recht iets van zijn leven te maken

Toen ik in 2003 voor het eerst in India was, sprak ik bij het fort van Jaisalmer met Anil, een… Lees verder

India

100 Reportersreis: India in beeld

India 2019 In februari vertrok Mensen met een Missie met vijf reporters naar India. Een land dat moeilijk te doorgronden… Lees verder