Stel, je wordt van de één op de andere dag je huis uit gezet. Je klopt aan bij de politie, maar in plaats van hulp krijgen word je in elkaar geslagen. Het is dagelijkse realiteit voor de inheemse bevolking van India, de Adivasi.

De Adivasi zijn een bevolkingsgroep in India die buiten het kastenstelsel vallen. Zij zijn ook de oorspronkelijke inwoners van dit land, wat de naam verklaart. De naam komt uit het Hindi, ‘Adi’ betekent ‘van in het begin’, en ‘Vasi’ betekent ‘inwoner’. De Adivasi staan helemaal onderaan de maatschappelijke ladder, wat hun leven in India erg zwaar maakt. Vooral de vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld en andere wreedheden.

Wegrennen voor Adivasi

Adivasi leven vaak in afgelegen gebieden en hebben weinig educatie gehad. Daarom zijn zij zich vaak niet bewust van hun rechten. Om deze reden is in het Zuiden van India een centrum opgericht, waar de Adivasi leren over hun eigen rechten, en hoe zij deze kunnen claimen. In de veertig jaar dat het centrum bestaat, is er veel veranderd. Kort geleden renden mensen weg als ze een Adivasi zagen. Nu is er veel meer vertrouwen. Maar de weg naar gelijkwaardigheid is nog lang.

De Adivasi behoren tot de armsten van India

Verdreven van je land

Gruweldaden tegen Adivasi zijn nog aan de orde van de dag. In 2015 werden meer dan 56.000 mensenrechtenschendingen zoals uitbuiting en misbruik tegen Adivasi vastgesteld. Deze schendingen vinden vooral plaats in mijnbouw gebieden, waar veel Adivasi wonen. Zij worden van hun land verdreven zodat mijnbouwbedrijven hun gang kunnen gaan.

In elkaar geslagen worden door politie

Adivasi bewust maken van hun rechten is niet genoeg. Het juridische systeem in India werkt moeizaam. Vaak moeten mensen jarenlang wachten totdat hun zaak voor de rechter kan komen. Daarbij komt ook nog dat politie de Adivasi vaak helemaal niet wilt helpen, en zij bij het aankaarten van hun probleem geregeld misbruikt of geslagen worden.

Adivasi vrouwen

Advocaten op blote voeten

Gelukkig zijn er de helden in de bossen van India: de Adivasis die zijn opgeleid tot juridische vrijwilligers. Liefkozend worden zij de advocaten op blote voeten genoemd, omdat zij zich sterk maken voor hun dorpsgenoten. Zij willen de Adivasi leren om voor hun rechten op te komen.

Omscholing naar juridische vrijwilligers

Dit doen ze door Adivasi leiders om te scholen en te trainen als juridische vrijwilligers, zodat zij kunnen helpen met het indienen van aanvragen en wangedrag van de overheid. Inmiddels zijn al ruim 70 vrijwilligers getraind, en boeken de advocaten op blote voeten steeds meer succes. Maar, hun werk blijft hard nodig!

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

India

Hoe het hindoe-nationalisme in India zorgt voor structurele uitsluiting van moslims

Als moslima in het huidige India is Akhila Banu (48) elke dag bang voor geweld. Al helemaal sinds de politie… Lees verder

Geweld tegen vrouwen

De structurele uitsluiting van vrouwen in India

“Ik mocht nergens heen zonder toestemming van mijn man” Religie is in India een grote oorzaak van verdeeldheid. De huidige… Lees verder

India

Ieder mens heeft het recht iets van zijn leven te maken

Toen ik in 2003 voor het eerst in India was, sprak ik bij het fort van Jaisalmer met Anil, een… Lees verder

India

100 Reportersreis: India in beeld

India 2019 In februari vertrok Mensen met een Missie met vijf reporters naar India. Een land dat moeilijk te doorgronden… Lees verder