Donderdag 14 februari stappen onze kersverse reporters Maartje, Monique, Ingrid, Marieke en Jozef op het vliegtuig naar India. Zij komen op plekken waar ze anders nooit zouden komen en treffen mensen die ze anders niet zouden ontmoeten. Ze maken kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengen hun ervaringen de wereld in. De reis staat in het teken van (de schrijnende kant van) het kastenstelsel.

Reisroute: van Chennai naar Bangalore

De reporters landen in de miljoenenstad Chennai – het vroegere Madras. Hier krijgen ze gelijk een indruk van het moderne India, met shopping malls en high-tech industrie naast sloppenwijken en drukke mensenmassa’s. Ook de kleuren en geuren van India vallen gelijk over hen heen.

In Chennai bezoeken ze enkele plekken waar ze een indruk krijgen van de spirituele dimensie die overal in India zichtbaar aanwezig is.

Daarna strijken ze neer in het nabijgelegen kustplaatsje Mamallapuram. Van daaruit bezoeken ze onder meer het Dalit Human Rights Center van de bekende Dalit-activist Yesumarian. Hij kan uit eigen ervaring vertellen over één van de grootste en hardnekkigste bronnen van onrecht en onderdrukking in India: het kastenstelsel. Ze zullen ook plekken bezoeken waar de verschillen tussen kasten en kastelozen (‘Dalits’) schrijnend zichtbaar zijn.

De reisroute van Chennai naar Bangalore

Vanuit Mamallapuram reizen ze door naar de heuvels in het westen van de deelstaat Tamil Nadu. Daar maken ze kennis met de leefwijze, de benarde situatie, maar ook de eigen spiritualiteit en cultuur van de Adivasi, de inheemse bevolking van India. Ook maken ze een flinke reis naar de binnenlanden van India, waar zelden tot nooit toeristen komen. Ze bezoeken hier projecten van Mensen met een Missie, ten behoeve van de Adivasibevolking.

Het laatste deel van de reis verblijven ze in en rond de stad Mysore, in de deelstaat Karnataka. Daar bezoeken ze onder meer het zeer aansprekende project van Mr. Basavaraj, opnieuw ter ondersteuning van de Adivasibevolking. Tenslotte reizen ze naar Bangalore. Daar bezoeken ze een project bedoeld voor jongeren uit zowel hoge als lage kasten / hoge en lage sociale klassen in de samenleving. Het doel is dat de jongeren van elkaar leren en dat wederzijdse vooroordelen worden geslecht. De volgende dag vliegen ze vanuit Bangalore terug naar Nederland.

Unieke donatie

Onze reporters Maartje, Monique, Ingrid, Marieke en Jozef maken niet alleen een bijzondere reis, maar hebben voor vertrek met hun creativiteit, enthousiasme en talenten ook nog eens een kleine 9.000 euro opgehaald voor Mensen met een Missie. Waarvoor onze grote dank!

Ook op reportersreis?

Wil je ook een bijzondere reis maken met Mensen met een Missie? Dit jaar gaan we naar Uganda, Colombia, Bolivia en Kameroen. Houd onze website in de gaten en meld je aan zodra het kan! Meer informatie.

Met trots: onze reporters

Maartje
Hublart

Met deze reis kan ik iets doen voor de wereld.

Ik ga mee met Mensen met een Missie naar India om licht op de mensen te werpen door middel van krachtige foto’s!

Ingrid
Raben

Ieder mens heeft recht op een gelijkwaardige behandeling.

Met deze reis kan ik op een bescheiden manier mijn bijdrage leveren aan een betere wereld.

Marieke
Dijkhof

Marieke met een missie!

Ik ga mee met Mensen met een Missie naar India om deze kwetsbare mensen in het licht te zetten, met mijn foto’s en persoonlijke verhalen.

Jozef
Tettero

De ‘onderkant’ van India, of toch niet?

Als reporter wil ik vooral laten zien hoe mensen daar opkomen voor rechten die voor ons vanzelfsprekend zijn.

Monique
Coumans

Ieder mens heeft het recht iets van zijn
leven te maken.

Door middel van beelden en verhalen laat ik jullie graag zien hoe de projecten de situatie proberen te verbeteren.