03 augustus 2020

‘Het hart genezen zonder moe te worden’

Terug naar nieuwsoverzicht

Marie Chantalle woont in de gemeente Murwi, in Burundi. Met de gewassen die ze verbouwt, moet ze haar gezin onderhouden. Maar na iedere oogst eist haar man de verdiensten op en geeft het geld uit aan alcohol. Haar kinderen gaan niet naar school. Door veel andere klusjes te doen, houdt Marie Chantalle net het hoofd boven water. ‘Mijn man en ik maakten veel ruzie. Geregeld brachten mijn kinderen en ik de nacht buiten door, met een lege maag.’

Van kwaad tot erger
Iedere oogsttijd wordt haar man agressiever. Tot het zo uit de hand loopt, dat anderen haar adviseren een klacht in te dienen bij de rechtbank. ‘Ik zag hier erg tegenop’, bekent Marie Chantalle, ‘hij is tenslotte mijn man.’ Een van haar buren is door het programma van Mensen met een Missie getraind tot mediator. Hij adviseert haar om mediators in te schakelen.

Marie Chantalle (rechts) samen met mediator Immaculee (links)

Lange gesprekken
Samen met de chef van het dorp, gaan twee mediators met Marie Chantalle en haar man in gesprek. Na lange gesprekken ziet haar man in dat hij verplicht is om zijn gezin te onderhouden, maar met zijn gedrag die verplichting niet nakomt. Hij bekent dat hij schuld heeft aan de zware levensomstandigheden van het gezin en belooft verbetering.

Sindsdien gaat het beter. Marie Chantalle mag de oogstopbrengst gebruiken voor het gezin. Haar kinderen gaan naar school. ‘Als ik iemand tegenkom met soortgelijke problemen, raad ik aan niet naar de rechtbank te gaan, maar mediators in vertrouwen te nemen’, zegt Marie Chantalle. ‘Zij kunnen je hart genezen zonder moe te worden.’

In Burundi is de rechtspraak traag en corrupt. En naar de rechter stappen is voor de meeste Burundezen niet te betalen. Een mediator daarentegen grijpt meteen in bij een kleinschalig conflict. Samen zoek je naar een oplossing. Het resultaat? Een herstelde relatie in plaats van een winnaar en verliezer.