Ja, ik stuur Carmen een berichtje!

Geweld tegen vrouwen is in Bolivia een groot probleem. Dat ondervond ook Carmen Rosa Quelali. Na 16 jaar geweld van haar partner te hebben overleefd, zet zij nu haar verhaal in om andere vrouwen te helpen en de angstige stilte te doorbreken. Enorm moedig in een cultuur waarin mannelijke dominantie geuit wordt met agressie.

Wij verwerken je gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Angst en geweld als dagelijkse realiteit

In Bolivia krijgt 7 op de 10 vrouwen met geweld te maken. Elke 3 dagen wordt er een vrouw vermoord. De oorzaak van dit enorme probleem ligt bij de in Bolivia heersende machocultuur. Hierin wordt de man als superieur beschouwd en staat agressie gelijk aan mannelijkheid. Meisjes groeien op met het idee dat ze moeten gehoorzamen aan mannen.

Onze samenwerkingspartners in Bolivia werken keihard om deze opvattingen te doorbreken, bijvoorbeeld met workshops over gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen. Ze vangen ook slachtoffers van geweld op, bieden juridische ondersteuning én psychische hulp. Zo gingen Carmen en haar man in therapie waardoor Carmens man langzaam ging inzien dat zijn gedrag fout was. Na 16 jaar hebben ze nu eindelijk een gelijkwaardige relatie zonder geweld.

Carmen wil nu andere vrouwen in Bolivia helpen. Na een intensieve training van onze samenwerkingspartner is ze nu een steunpunt voor slachtoffers van geweld. Klik hier om meer over Carmen te lezen.

"Bij mij kunnen slachtoffers hun verhaal kwijt, en ik help hen bijvoorbeeld met een aangifte of bemiddeling"