Ja, ik stuur Elizabeth een berichtje!

Met de dood bedreigd worden omdat je opkomt voor de rechten van anderen; het is de dagelijkse realiteit voor Elizabeth Moreno Barco uit Colombia. Ze is een gemeenschapsleider en wijdt haar leven aan het beschermen van Afro-Colombianen. Een moedige missie, want nergens ter wereld is het voor gemeenschapsleiders zo gevaarlijk als in Colombia.

Wij verwerken je gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Angst en geweld als dagelijkse realiteit

De regio Chocó in West-Colombia wordt beheerst door gewapende groepen, zoals het nationale bevrijdingsleger ELN. Ze dwingen de inwoners coca te verbouwen voor de cocaïnehandel, of om te werken in illegale goudmijnen. Als je hen tegenwerkt word je vermoord. Daarom ontvluchten veel inwoners het gebied.
Ondanks een wet uit 1993 die de rechten van Afro-Colombianen zou moeten beschermen en het vredesakkoord met de FARC is het geweld in de plattelandsgebieden niet afgenomen. Op sommige plekken is het zelfs verergerd.

 

In deze moeilijke omstandigheden komt Elizabeth op voor de rechten van Afro-Colombianen en anderen die worden uitgesloten en onderdrukt. Haar moed en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat ze aan tafel komt bij guerrillastrijders, regeringsleiders, ministers en ambassadeurs.

 

Gemeenschapsleiders zoals Elizabeth zijn in gevaar. Met bedreigingen en moorden op lokale activisten proberen gewapende groepen de bevolking te laten zwijgen. Nergens ter wereld is het voor gemeenschapsleiders zo gevaarlijk als in Colombia. Amnesty meldt in hun rapport “The state of the world’s human rights” dat in 2022 in Colombia 189 gemeenschapsleiders zijn vermoord.

Met moorden op lokale activisten proberen gewapende groepen de bevolking het zwijgen op te leggen