Jaap van den Ende, penningmeester van de Raad van Toezicht van Mensen met een Missie, ging op reis om met eigen ogen het werk van Mensen met een Missie in Colombia te zien.

“Colombia is een prachtig land met een vriendelijke en goedlachse bevolking. Maar achter deze vriendelijkheid gaat een hoop leed schuil,” aldus Jaap.

Jaap van den Ende in Colombia  

Glinstering in de ogen 

Al meer dan 35 jaar is Mensen met een Missie met verschillende projecten actief in ColombiaVan al deze projecten heeft Jaap er een aantal bezocht. Zo zag hij hoe sociale leiders van inheemse en Afro-Colombiaanse bevolkingsgroepen begeleid worden om op te komen voor hun gemeenschappen. Hij zag hoe slachtoffers van mensenhandel worden opgevangen. En Jaap hoorde veel over de betekenis van deze projecten voor de deelnemers. “De projecten zijn een bron van inspiratie voor de deelnemers. Zelfvertrouwen wordt hervonden en uitgedragen. De glinstering in de ogen van de deelnemers als zij vertellen wat het hen persoonlijk heeft gebracht, spreekt boekdelen. Zeer indrukwekkend om te horen en te zien”, vertelt Jaap.

De glinstering in de ogen van de deelnemers spreekt boekdelen

Hervonden zelfvertrouwen

In Medellin ontmoette Jaap MeghanToen Meghan 18 jaar was, belandde ze via mensenhandel in de prostitutie in Azië. Ze werd gedwongen om 17 uur per dag te werken en moest meer dan tien klanten per dag ontvangen. Meghan wist via de ambassade van Colombia te ontsnappen. Terug in Colombia werd ze opgevangen door Betty.

Betty wordt ondersteund door Mensen met een Missie en heeft in de afgelopen jaren al tientallen slachtoffers van gewelddadige situaties opgevangen. Jaap vertelt over Meghan: “Ze heeft haar zelfvertrouwen hervonden, een aanvullende scholing doorlopen en haar diploma’s behaald. Inmiddels heeft zij een vaste baan gevonden én een eigen bedrijfje opgestart”.  

Meghan  

Het verleden verwerken

Tijdens een van de cursussen wordt met poppen gewerkt om de trauma’s uit het verleden te verwerken. “Meghan vertelde me dat de zelfgemaakte pop jezelf symboliseert,” aldus Jaap. “Deze pop blijft aan het eind van de cursus achter als het bewijs dat je verder bent gegaan in je ontwikkeling. En de achtergebleven poppen worden weer gebruikt om nieuwe lotgenoten te inspireren om vol te houden tijdens de cursus,” zegt Jaap. “Hemoet niet makkelijk zijn om zo een verleden achter je te laten. Maar Meghan is nu een enthousiaste vrijwilliger bij het project van Betty. Dit doet ze allemaal naast haar vaste baan. Haar wilskracht en uitstraling zijn ongelofelijk”, concludeert Jaap. 

Haar wilskracht en uitstraling zijn ongelofelijk.

De kracht van Mensen met een Missie

“Het was een reis met veel indrukken, veel verhalen en veel prachtige persoonlijkheden. Indrukken die blijven en doorverteld moeten worden. Doorvertellen om te verhalen waar de kracht van Mensen met een Missie ligtbij mensen!”, aldus Jaap.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Colombia

“Wij leven nog steeds in oorlog”

Elizabeth Moreno Barco komt op voor de rechten van Afro-Colombianen Elizabeth Moreno Barco heeft haar leven gewijd aan het beschermen… Lees verder

Colombia

Zijn Zoraya en Clemencia de volgende?

De gemeenschapsleiders in Colombia zijn moedige mensen die zich dagelijks inzetten voor anderen. Met gevaar voor eigen leven, want in… Lees verder

Colombia

Stap voor stap richting vrijheid

Betty Pedraza Lozano wijdt haar leven aan het opvangen van overlevers van mensenhandel in Colombia. Zo hielp zij Megan* (21)… Lees verder

Colombia

Sociale leiders zijn door de lockdown een makkelijker doelwit

Sinds 24 maart verkeert Colombia in een complete lockdown. Veel mensen hebben door de maatregelen geen inkomen meer en sociale… Lees verder