Iedere ochtend zag Aida Malik (65) vanuit haar slaapkamerraam de stad Marawi tot leven komen. Samen met haar man Abdul (66) had ze een winkeltje en een bescheiden restaurant. Tot die noodlottige dag in 2017.

Op het Filipijnse eiland Mindanao heerst al eeuwenlang spanning tussen de christelijke en moslimbevolking. Op 23 mei 2017 bestormden Maute-strijders, gelieerd aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), Marawi. Dé belangrijkste islamitische stad van het eiland. Na negentien dagen leven in angst sloeg de familie Malik op de vlucht.

Wonen in een opvangkamp

De vlucht bracht Aida en haar familie naar Iligan, een overwegend christelijke stad, veertig kilometer verderop. “Toen we daar aankwamen sliepen we op plastic matten en het werd ’s nachts soms erg koud”, vertelt Aida over die periode. Nu woont de familie al anderhalf jaar in de wijk in Cabaro, net als vele andere islamitische vluchtelingen. Ze leven in een opvangkamp van zelfgemaakte tentjes. De aanwezigheid van de islamitische vluchtelingen is een bron voor nieuwe spanningen in de christelijke stad.

We sliepen op plastic matten en het werd ’s nachts soms erg koud

Aida samen met haar man voor hun tijdelijke woning

Gevaarlijke situatie

De hevige bombardementen en gevechten in Marawi stopten na vijf maanden. Toch kunnen velen niet terug. “De overheid zegt dat er explosieven in de huizen liggen, dat het te gevaarlijk is”, zegt Aida. “Misschien kunnen we wel nooit meer terug.”

Uitgegroeid tot een leider

In het opvangkamp is Aida uitgegroeid tot een van de leiders. Ze is het aanspreekpunt voor lokale organisaties die hulp bieden aan de islamitische vluchtelingen.

Misschien kunnen we wel nooit meer terug

Tussen wal en schip vallen

Gevluchte gezinnen die niet terug naar huis kunnen, vallen tussen wal en schip. De overheid erkent het zelf opgerichte opvangcentrum niet. De families zijn aangewezen op hulp van lokale organisaties en de goedaardigheid van de gastgemeenschap. Samen met lokale samenwerkingspartners organiseert Mensen met een Missie trainingen, consultaties en workshops om een goede relatie op te bouwen tussen de (islamitische) vluchtelingen en de voornamelijk christelijke bewoners van Iligan.

Harmonie in de wijken

Aida geeft les en zorgde er mede voor dat kinderen uit opvangkampen dit jaar een informeel onderwijsprogramma kunnen volgen. Ook is ze betrokken bij de wijkraden die de samenwerkingspartners van Mensen met een Missie hebben opgezet met de vluchtelingen in Cabaro. Door mensen bij elkaar te brengen, verminderen de misverstanden en stereotypen en versterkt de harmonie in de wijken.

Meer dan 100.000 mensen verblijven
nog in de centra.

Bekijk hoe u kunt bijdragen

Misverstanden en stereotypen wegnemen

Erkenning krijgen

Terugkeren naar Marawi en erkenning krijgen, daar hoopt de veerkrachtige Aida op. “De overheid moet meer doen. Het regelen van tijdelijke opvang in Marawi bijvoorbeeld, omdat wonen in onze eigen huizen te gevaarlijk is.” Ook ziet Aida een vergoeding voor alle schade die zij en haar familie hebben geleden als erkenning.

Onzekere toekomst

De toekomst van de familie Malik is onzeker. Het idee om Marawi nooit meer te zien ontwaken maakt Aida verdrietig. Toch heeft ze de afgelopen anderhalf jaar veel geleerd: “Ik weet nu hoe ik een groot hart kan hebben voor iedereen. Hoe ik anderen kan helpen in de meest onwaarschijnlijke omstandigheden.”

Anderen helpen in de meest onwaarschijnlijke omstandigheden

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Filipijnen

Verkiezingsgeweld in de Filipijnen

Vorige week vonden in de Filipijnen presidentsverkiezingen plaats. Een cruciaal moment voor het land dat de afgelopen jaren het geweld… Lees verder

Filipijnen

Acadon en Maryam: betrokken en strijdbaar voor een beter leven

De Filipijnse Maryam Macapundak vluchtte met haar gezin naar het noorden toen gewapende strijders hun stad Marawi bezetten. Of ze… Lees verder

Filipijnen

Creatieve uitlaatklep voor verborgen verdriet

Het grote oranje zeil ligt zorgvuldig uitgespreid op de betonnen vloer. Klaar voor de vijftig Filipijnse kinderen die straks samenkomen… Lees verder

Filipijnen

Assalamualaikum, peace be with you

In mei van dit jaar kwamen dertig vredesactivisten van verschillende religieuze achtergrond samen in Davao, de hoofdstad van het eiland… Lees verder