17 september 2020

Samen veranderen we geweld in respect

Terug naar nieuwsoverzicht

Pangras sloeg zijn vrouw Honorata zó hard, dat de dorpsbewoners haar konden horen gillen. Pangras vond dat heel normaal. Het gekke is: Honorata vond dat óók normaal. Op veel plekken in de wereld is van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen nog lang geen sprake. Ook in de Democratische Republiek Congo, waar Pangras en Honorata wonen.

Extreem geweld tegen vrouwen
Pangras en Honorata leven met hun 12 kinderen in een kleine gemeenschap op het eiland Idjwi, waar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de norm is. Er is daardoor veel geweld tegen vrouwen. Pangras: “Ik zag mijn vrouw als mijn bezit. Zij moest alles doen in huis en bij het minste of geringste sloeg ik erop los. Als het eten te laat was. Of als er een boekje van de kinderen op de grond lag.”

Ik zag mijn vrouw als mijn bezit. Zij moest alles doen in huis en bij het minste of geringste sloeg ik erop los.

Onderdanig zijn en sorry zeggen
Honorata: “Hij heeft de oven zelfs kapot geslagen. Soms vluchtte ik met de kinderen naar de buren. Maar als mijn man wilde dat ik terugkwam, moest ik knielen, onderdanig zijn en sorry zeggen. De tijd dat ik werd geslagen was de verschrikkelijkste tijd van mijn leven.”

Was. Want gelukkig kan ze nu in de verleden tijd praten over deze gruwelijke periode.

“Ik heb geleerd dat het leven zoveel mooier is als je samenwerkt. Die ervaring gun ik andere gezinnen ook.” – Pangras

Respectvolle voorlichting en training
Dankzij steun van mensen zoals jij, geven wij op verschillende plekken in DRCongo voorlichting en training over vrouwenrechten en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Dat doen we in samenwerking met onze lokale partnerorganisatie én met diep respect voor de cultuur en waardevolle tradities van het land.

Ik, maar ook mijn moeder en oma vonden het normaal om het bezit van de man te zijn en mishandeld te worden. Door trainingen te geven, kan ik onnodig geweld voor toekomstige generaties voorkomen.

Blijvende verandering
In de gemeenschap van Pangras en Honorata hebben veel meer gezinnen onze trainingen gevolgd. Ook zij passen toe wat ze hebben geleerd. Honorata heeft zelfs besloten zélf trainingen te geven: “Ik, maar ook mijn moeder en oma vonden het normaal om het bezit van de man te zijn en mishandeld te worden. Door trainingen te geven, kan ik onnodig geweld voor toekomstige generaties voorkomen.”

Help mee om geweld tegen vrouwen te doorbreken
Helaas is voor veel vrouwen en mannen in DRCongo ongelijkheid nog de norm. Wij hebben de oplossing gevonden in het respectvol aangaan van de dialoog. We laten mannen én vrouwen zien dat geweld en mishandeling niet normaal zijn. En dat het leven zoveel mooier is als je samenwerkt. 

Met jouw hulp kunnen we het leven van veel meer gezinnen veranderen.

Doneer nu