06 september 2023

Hoop doet wonderen

Terug naar nieuwsoverzicht
MM-medewerker Muna Handulle:

“Wat ik zag in Zuid-Sudan was schokkend”

Begin 2021, midden in de coronapandemie, begon ik bij Mensen met een Missie als programmaverantwoordelijke voor Zuid-Sudan. Een baan in een voor mij nieuwe sector en een programma in een voor mij vrij onbekend land. Maar de context was me niet onbekend. Ik kom namelijk zelf uit Somalië, een land waar al meer dan drie decennia lang conflict heerst. Een conflict vergelijkbaar met dat in Zuid-Sudan: machtsstrijd tussen de elite, waar de verschillende etnische groepen in betrokken worden.

Op bezoek in Zuid-Sudan

Ondanks de COVID-beperkingen kon ik in september 2021 naar Zuid-Sudan afreizen. Ik wilde meer inzicht krijgen in het werk dat we daar doen en onze lokale partners eindelijk in levenden lijve ontmoeten. Van de drie regio’s waar wij actief zijn, bezocht ik er twee: Juba en Malakal. In Malakal leven zo’n dertigduizend mensen in vluchtelingenkampen, als gevolg van de verschillende gewapende conflicten van de afgelopen jaren. Humanitaire organisaties en de VN proberen de mensen in deze kampen te voorzien van basisbehoeften: plastic tenten als huis, voedsel en wat medische hulp. Meer niet! Ik was geschokt.

Uitzichtloosheid

Ik vind het nog steeds moeilijk om hieraan terug te denken. De extreme armoede, ontheemding, uitzichtloosheid en vooral de uitdrukkingsloze gezichten van jongeren raakten me. Als je met ze praat, begrijp je waarom ze geen toekomstperspectief hebben. Terwijl hun leven eigenlijk nog moet beginnen. Ze wachten op het moment dat het veilig genoeg is om buiten de muren van het kamp een leven op te bouwen. Maar als ze reflecteren op de huidige spanningen in het land hebben ze bijna geen hoop meer.

Dialoog

Toch is er wel voorzichtig reden tot hoop. Met hulp van onze lokale partnerorganisatie hebben in deze regio religieuze leiders van verschillende etnische groepen zich verenigd. Samen hebben zij dialoog tussen de botsende etnische groepen op gang gekregen. Hierdoor konden deze leiders afgelopen jaar voor het eerst veilig op bezoek bij elkaars gemeenschappen. Met hele kleine stapjes komt stabiliteit zo steeds wat dichterbij. Ons doel is om deze positieve ontwikkeling ook in de rest van Zuid-Sudan waar te maken, zodat de mensen in Zuid-Sudan weer meer vertrouwen in de toekomst krijgen. Er is dus hoop, in ieder geval bij mij!

Muna Handulle werkt sinds begin 2021 bij Mensen met een Missie. Ze is verantwoordelijk voor
het programma in Zuid-Sudan, waar wij ons vooral richten op het herstellen van hoop en vertrouwen in de toekomst.