September 2019: Oorlog en Vrede in Colombia

Ben jij klaar voor het avontuur van je leven? Wil jij het échte Colombia leren kennen? Heb jij reporterstalenten en wil je die inzetten voor het goede doel? Dan past deze reportersreis helemaal bij jou.

Als reporter verdiep jij je in een kant van Colombia die voor de meeste toeristen onzichtbaar blijft. Je ontmoet heldhaftige mensen die hun leven op het spel zetten om hun rechten en grondgebied te beschermen. En je ontmoet lokale journalisten die te midden van al het geweld verslag doen van gebeurtenissen in hun gemeenschap.

Deze reis was letterlijk het beste wat me ooit is overkomen. Ik heb zo veel geweldige mensen ontmoet en bijzondere verhalen gehoord.

Ole Witte, reporter Kenia

Meld je aan

 

Leer van de wereldberoemde journalist Federico Rios

Federico is een Colombiaanse fotojournalist die zich richt op maatschappelijke kwesties in Latijns-Amerika. Zijn werk is regelmatig te zien in internationale media zoals National Geographic en de New York Times. Tijdens deze reis zal hij jullie een workshop geven.

Wat ga je meemaken in Colombia?

Colombia is booming.  Sinds het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC is de oorlog officieel voorbij, de economie groeit sterk en de veiligheid is enorm verbeterd. Colombia’s prachtige landschap, rijke cultuur en grenzeloze gastvrijheid trekken jaarlijks duizenden toeristen.

Wat veel mensen niet weten, is dat het nog lang geen vrede is in Colombia. In grote delen van het land is er sprake van verdrijvingen, moorden, verdwijningen, mensenhandel en gedwongen rekrutering. De groepen die hier het meest onder lijden zijn de Afro-Colombianen en de inheemsen. Vrouwen krijgen bovendien te maken met seksueel geweld en gedwongen arbeid.

Als reporter ga jij ervoor zorgen dat de mensen in Nederland te weten komen wat er écht speelt in Colombia.

Ik ging als reporter geïnspireerd en hoopvol weer naar huis. Ik leerde van de mensen dat iedere stap vooruit er één is en dat met vastberadenheid een hoop bereikt kan worden.

Vera Maarhuis, reporter Filipijnen

Mensen met een Missie in Colombia

Te midden van al dit geweld, zijn er mensen met een missie die hun rechten en grondgebied beschermen. Zij roepen op tot vrede. Bijvoorbeeld door anderen bewust te maken van hun rechten en van de beloftes die zijn vastgelegd in het vredesakkoord. Maar ook door het trainen van lokale journalisten die verslag doen van incidenten die genegeerd worden door de reguliere massamedia.

Deze mensen met een missie doen dit niet zonder risico. Het aantal doodsbedreigingen jegens inheemse leiders en mensenrechtenverdedigers is sterk toegenomen. Sinds begin 2016 tot begin 2019 zijn 566 sociale leiders vermoord. 40% hiervan zijn inheems of Afro-Colombiaans.

Ga jij mee naar Colombia in september?

Laat het ons weten en meld je vóór 18 augustus 2019 aan voor de tweede selectieronde. We zoeken nog maar één reporter. Wees er dus snel bij!

Belangrijke data

Vertrek naar Colombia: 18 september
Vertrek naar Nederland: 2 oktober

Meld je aan

Reporter zijn

Als reporter voor Mensen met een Missie maak je een bijzondere reis voor jezelf, met een belangrijke, grotere taak! Je maakt kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengt je ervaringen de wereld in.

De groepsgrootte is maximaal 8 deelnemers. Er zijn twee reisleiders. De een begeleidt jou in je reporterschap en is algemeen aanspreekpunt. De ander is een lokale coördinator met veel kennis over het land.De ontmoetingen en gesprekken zijn intensief en de problematiek is heftig. Het programma biedt dan ook voldoende tijd om op de ontmoetingen te reflecteren en er met elkaar over in gesprek te gaan. Als reporters ga je als team aan de slag je beleving en ervaringen met de wereld te delen.

De kosten

Ga je mee naar Colombia, dan financier je de reis zelf voor € 1995,-.

Inbegrepen:

 • Voorbereidingsdag
 • Reisinformatie
 • Retourvlucht Schiphol – Colombia
 • Lokaal vervoer in Colombia
 • Alle overnachtingen
 • 3 maaltijden per dag
 • Excursies en entrees / bezoeken volgens programma
 • Nederlandse én Colombiaanse reisbegeleiding
 • Terugkomdag

Niet inbegrepen:

 • Reizen van en naar ons kantoor in Den Haag
 • Vaccinaties
 • Visum
 • Reisverzekering (met werelddekking en repatriëring)
 • Annuleringsverzekering
 • Fooi
 • Extraatjes als souvenirtjes en snacks
 • Excursies en entrees buiten het programma

De reis als reporter was een persoonlijke ervaring, waardoor ik mijzelf beter heb leren kennen. Deze reis gaat bij mij te boek als hoogtepunt van het jaar.

Armando Ello, reporter Indonesië

Unieke donatie

Naast je eigen bijdrage aan de reis, vragen we je om met je creativiteit, enthousiasme en talenten € 1.500,- aan donaties op te halen voor Mensen met een Missie. Zo kunnen we de mensen in de landen waar we werken blijven ondersteunen. Natuurlijk helpen we je daarbij. Je krijgt een boel tips, onder andere van de reizigers die eerder op pad zijn geweest. Ook krijg je een eigen pagina op onze website, waar je jouw motivatie om op reis te gaan en oproep tot doneren kunt plaatsen. Donateurs kunnen anoniem of met naam én met een paar persoonlijke woorden een donatie doen. De teller houdt bij hoeveel je hebt opgehaald.

Over het algemeen gaat het crowdfunden de reporters eenvoudig af. De meeste reporters hebben binnen twee of drie weken het streefbedrag bij elkaar.

 

Meld je aan

Lees de ervaring van Monique in Bolivia of van Joëlle in Kenia.

Deze reporters gingen je dit jaar voor:

Dit is Janneth. Zij heeft een missie. En zij heeft jou nodig. Met jouw bijdrage kan iemand als Janneth strijden voor vrouwenrechten in Colombia. En

Miriam Hafkemeijer

Ik geloof dat je de wereld een klein beetje mooier kan maken door je écht te verdiepen in het verhaal en perspectief van een ander.

Stephanie Broekarts

Ik geloof in deze organisatie en in hun missie.   Nog een keer? Ja, nog een keer! Vorig jaar ging ik al mee als vrijwilliger

Martine Graven

Ik wil iets goeds doen voor mijn land en daarom ga ik 18 september a.s. mee met Mensen met een Missie als reporter naar Colombia!

Monique Sloot

Mijn motivatie is de geweldige combinatie van reizen, avontuur, schrijven, fotografie en bovenal een bijdrage kunnen leveren aan de zichtbaarheid van al deze fantastische projecten.

Maartje Hublart

Met deze reis kan ik iets doen voor de wereld, wil jij dat ook doen? Als vrijwilliger ga ik mee als reporter naar India! We

Ingrid Raben

Ieder mens heeft recht op een gelijkwaardige behandeling. Ik ben Ingrid Raben en van 14 februari tot 28 februari ga ik als vrijwilliger met “100

Marieke Dijkhof

Marieke met een missie! In India wordt een grote bevolkingsgroep gediscrimineerd vanwege het nog steeds heersende kastensysteem. Deze groep mensen wordt gezien als onrein, wordt

Jozef Tettero

De ‘onderkant’ van India, of toch niet? Ik heb twee keer geruime tijd studenten van de UvA begeleid in India, een land vol ongekende verrassingen,