De afgelopen jaren is de onrust in Burundi steeds meer toegenomen. Ingrijpen van de VN blijft uit, maar de angst voor weer een genocide groeit. Hoe is de situatie in Burundi zover gekomen? Wij leggen het uit aan de hand van een paar vragen.

Wat is er gebeurd?

Toen President Nkurunziza in 2015 aankondigde zich beschikbaar te stellen voor een derde ambtstermijn, brak er van alle kanten protesten uit. Amper een maand na de start van de onrust deden militairen van het Burundese leger een poging een staatsgreep te plegen. Dit mislukte. De coupplegers werden gearresteerd, en ondanks aanhoudende protesten won Nkurunziza op 21 juli de presidentsverkiezingen voor het derde ambt.

Sinds het derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza, heerst er veel onrust

En toen?

Sinds het derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza van start ging, heerst er veel onrust in Burundi. De overheid en haar tegenstanders zijn verwikkeld in een gewapende strijd, met het Burundese leger in een rol als bemiddelaar. Het geweld escaleerde, met als dieptepunt het executeren van tientallen willekeurige jongeren door het Burundese leger.

Het leger van Burundi

Is er een kans op weer een genocide?

Burundi heeft een lange geschiedenis van geweld, en hoewel dit huidige geweld niet per definitie tussen de bevolkingsgroepen de Hutu’s en de Tutsi’s is, betekent dit niet dat dit uitgesloten is. Tijdens de uitbraak van etnisch geweld tussen deze groepen in 1993 kwamen minstens 300.000 mensen om.

Tot op heden vinden er elke dag gewelddadige incidenten plaats

Hoe is de situatie nu?

Dit is tot op heden vinden er elke dag gewelddadige incidenten plaats tussen verschillende bevolkingsgroepen. Sinds het begin van de onrust lieten meer dan duizend mensen het leven, en de angst voor verdere escalatie bracht al meer dan 27.000 vluchtelingen op de been. De Verenigde Naties hebben eerder aangegeven graag blauwhelmen in Burundi te willen stationeren, dit is tot op heden niet gelukt.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Burundi

‘Het hart genezen zonder moe te worden’

Marie Chantalle woont in de gemeente Murwi, in Burundi. Met de gewassen die ze verbouwt, moet ze haar gezin onderhouden…. Lees verder

Burundi

Geen geboorteakte, geen onderwijs

Na drie jaar als vluchteling in Tanzania te hebben geleefd, wordt Odette overtuigd door een campagne van de Burundese overheid…. Lees verder