Rosa Chao is een vrouw van begin 50, getrouwd met Luis, moeder van 5 kinderen en oma van 12 kleinkinderen. Ze woont op een zeer afgelegen plek in Bolivia. Om er te komen, moet je drie uur in een bootje zitten en twee uur door het oerwoud lopen. Mensen met een Missie steunt Rosa en haar team. Samen werken ze aan gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in het gebied.

De scheiding tussen de Boliviaanse provincies Cochabamba en Santa Cruz wordt gevormd door ‘Rio Ichilo’. Langs deze rivier wonen verschillende gemeenschappen. De ‘dorpjes’ bestaan uit niet meer dan een paar kleine huisjes en hutjes, waar grote families wonen. Tussen de huisjes scharrelen honden, kippen, kuikentjes en hier en daar een verdwaalde kat.

De rivier

De rivier garandeert de leefbaarheid van het gebied. Er is water om gewassen te verbouwen zoals cacao, bakbananen, mango’s en andere tropische vruchten en er kan gevist worden. De inwoners van de gemeenschappen langs de rivier hebben verschillende inheemse wortels. De meerderheid stamt af van Aymara en Quechua.

Rio Ichilo

De rivier ‘Rio Ichilo’

Klimaatverandering

Het leven is hard langs de rivier. “Klimaatverandering is hier voelbaar”, zegt Rosa, “het weer is zeer onvoorspelbaar geworden en door extreme regenval heeft de rivier grote delen van het land meegesleurd.” De huisjes die de overheid voor de bewoners heeft gebouwd staan daarom ook verder van de rivier af. Dan is de kans op schade bij overstromingen kleiner en zijn de kosten voor onderhoud lager. Hoewel de mensen blij zijn met de stevige stenen huisjes, hadden ze liever dichter bij de rivier gewoond, hun natuurlijke leefomgeving en levensader.

Pesticiden

Een ander probleem zijn de pesticiden die met vliegtuigjes over nabijgelegen bananenplantages worden uitgespreid. De dieren worden er ziek van, en de gewassen waar de gemeenschappen zich mee voeden, worden er ook door aangetast.

Rosa verbouwt cacao op een plantage dichtbij haar gemeenschap

Huiselijk geweld

Dit gebied vormt het werkgebied van Rosa en haar team. Met een bootje gaan ze langs de verschillende gemeenschappen om workshops te geven over gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Om met vrouwen en mannen het gesprek aan te gaan over wat ze als vrouwelijk zien, wat als mannelijk en waarom? Doel is om het huiselijk geweld af te doen nemen, het geweld van ouders naar hun kinderen, van mannen richting hun vrouwen en soms ook van vrouwen richting hun man.

Tienerzwangerschappen

Rosa vertelt de moeders hoe ze hun dochters seksuele voorlichting kunnen geven. Het aantal tienermoeders in de gemeenschap is groot. Vaak zijn het mannen van buiten de gemeenschap die de meisjes zwanger maken. Ze zijn alweer vertrokken voor ze zelfs weten dat ze vader worden. Deze meisjes van maar 14, 15 jaar oud, kunnen niet meer – zoals gebruikelijk is – naar een nabijgelegen internaat om hun school af te ronden. Ze moeten thuis voor het kind zorgen.

In de gemeenschap ‘Soltera’ worden veel meisjes op hele jonge leeftijd zwanger
 

“Meisjes zijn vereerd door de aandacht van een man en weten niet wat de gevolgen zijn van hun handelen.” zegt Rosa, “maar het is van groot belang voor de meisjes zelf, én voor de gemeenschap dat ze naar school gaan en zich verder ontwikkelen.”

Sterke gemeenschap

Niet iedereen is blij met het werk dat Rosa doet. Niet alle vrouwen krijgen toestemming van hun man om naar haar workshops te komen. “Ik weet heel goed waarom,” zegt Rosa, “sommige mannen zijn bang dat ze het thuis niet meer alleen voor het zeggen hebben. Dat hun vrouw eisen gaat stellen. Maar, dat is juist goed. Hoe beter vrouwen hun rechten kennen en mondig worden, hoe beter het is voor de hele gemeenschap. Dan staan we sterker. Met mannen én vrouwen kunnen we beter het hoofd bieden aan alle bedreigingen van buitenaf.”

Steun Mensen met een Missie zodat vrouwen in Bolivia hun rechten kennen. Je bent al supporter vanaf € 3,- per maand.

 

Femke van der Biezen werkt sinds 2014 bij Mensen met een Missie. Ze begon als projectleider van het 100 reportersproject en is sinds begin 2018 communicatieadviseur.  “Ik heb al veel van onze lokale mensen met een missie ontmoet en gesproken. Iedere keer opnieuw word ik geraakt door hun hartelijkheid, toewijding aan hun werk en doorzettingsvermogen. Stuk voor stuk inspirerende mensen die een verschil maken en onze steun en aandacht verdienen.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

“We moeten een betere wereld maken voor onze dochters”

In de Boliviaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord, alleen… Lees verder

Bolivia

“Als kind leerde ik uit de Bijbel dat een vrouw haar man moet dienen”

Gelovige feministen leren jongeren over gelijkwaardigheid   ‘Geweld is overal in Bolivia,’ vertelt de twintigjarige Antonella. ‘Als ik ’s avonds… Lees verder

Bolivia

‘Zonder hulp had ik dit niet kunnen navertellen’

Wanneer Maria Antonia Mamani Callisaya (37) uit Bolivia met Christian trouwt, heeft ze geen idee dat ze daarna in gevangenschap… Lees verder

Bolivia

‘Wij jonge mannen moeten niet zijn zoals de generatie voor ons’ 

Respect dwing je af met geweld. Tenminste, zo denken veel mannen in Bolivia. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van dit geweld…. Lees verder