Sucre is een middelgrote stad en bestaat uit acht zones. In twee hiervan draait een programma voor kinderen, jongeren, vrouwen en complete families. Ik leg je uit waarom het zo belangrijk is dat Mensen met een Missie deze programma’s mogelijk maakt. 

Het programma voor kinderen vindt plaats op een school. Jongens en meisjes van 2 t/m 6 jaar krijgen hier dagelijks les in tekenen, dansen, rekenen en sport. De ouders betalen enkel voor de materialen zoals boeken, schriften en pennen. De overheid geeft de scholen geen enkele financiële steun.

Kinderen van 2 t/m 6 jaar krijgen dagelijks les in tekenen, dansen, rekenen en sport (foto: Thessa Bootsman).

Liefde, hygiëne en gezondheid

In alle vakken komt altijd het belang van liefde, hygiëne, gezondheid en een gezonde woonomgeving naar voren. Zelfs in de films die de kinderen kijken komen deze thema’s aan bod. Naast de lessen is het samen eten van gezonde voeding, dat vers in de keuken bereid wordt, een belangrijk onderdeel. Het is belangrijk dat de kinderen dit leren omdat hun thuissituatie vaak anders is.

De kinderen leren welke rechten er zijn, zoals het recht op familie of het recht op liefde (foto: Harrit Kingma).

Vrouwelijke leiders   

Ook jongeren t/m 18 jaar kunnen hier terecht. Zij mogen mee-eten of bijlessen volgen. Daarnaast kunnen vrouwen die te maken hebben met geweld hier terecht voor workshops en therapie. Er zijn 234 families die deelnemen aan een project om een betere leefsituatie te creëren met elkaar. Deze families zijn onderverdeeld onder 20 leiders, allemaal vrouwen!

Een aantal leiders van de groepen die zijn opgericht om betere leefsituaties te creëren (foto: Stephanie Broekarts)

Aanpakken bij de kern  

De steun van Mensen met een Missie maakt echt een verschil omdat het probleem van geweld tegen vrouwen bij de kern aangepakt. De jeugd is de toekomst en als zij leren om een beter mens te zijn voor zichzelf en je omgeving dan neemt het probleem van geweld af. Educatie, hygiëne en je geliefd voelen zijn in mijn ogen de basis voor een leven waarin je iets moois kunt opbouwen.

Geweld tegen vrouwen wordt bij de kern aangepakt.

Het zou mooi zijn als er in elke zone in Sucre en in alle grote steden in Bolivia zo een school kan komen. Dit is een mooi begin van een goede basis voor kinderen, jongeren en volwassenen. Op deze manier wordt er op allerlei fronten gewerkt aan een beter leven!

Thessa Bootsman heeft in de toeristische sector gewerkt. Tegenwoordig is ze werkzaam bij een advocatenkantoor. Ze is gegrepen door de Spaanse taal. “Reizen en de Spaanse taal zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen.” Ze woont samen met haar grote liefde Robert en haar andere liefde Beagle Bob in Amsterdam. 

 

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

“We moeten een betere wereld maken voor onze dochters”

In de Boliviaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord, alleen… Lees verder

Bolivia

“Als kind leerde ik uit de Bijbel dat een vrouw haar man moet dienen”

Gelovige feministen leren jongeren over gelijkwaardigheid   ‘Geweld is overal in Bolivia,’ vertelt de twintigjarige Antonella. ‘Als ik ’s avonds… Lees verder

Bolivia

‘Zonder hulp had ik dit niet kunnen navertellen’

Wanneer Maria Antonia Mamani Callisaya (37) uit Bolivia met Christian trouwt, heeft ze geen idee dat ze daarna in gevangenschap… Lees verder

Bolivia

‘Wij jonge mannen moeten niet zijn zoals de generatie voor ons’ 

Respect dwing je af met geweld. Tenminste, zo denken veel mannen in Bolivia. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van dit geweld…. Lees verder