Ik kijk om me heen, zie jonge meiden. Verschillende hebben een baby op hun arm die ze zoet proberen te houden. We zijn in El Alto, de armere stad boven La Paz.

Hier krijgen vrouwen die in geweldsituaties verkeren therapie. De gezichten staan serieus. Sommige vrouwen kijken terneergeslagen. Een medewerkster van het centrum dat door Mensen met een Missie wordt gesteund, neemt het woord. Ze legt vrouwen uit welke voorzorgsmaatregelen ze kunnen nemen voor het geval hun man gewelddadig wordt. De titel van de powerpointpresentatie is ‘een noodplan in geval van geweld’.

Oorlogssituatie

De lijst doet me denken aan leven in een oorlogssituatie. Zo is het misschien ook voor deze vrouwen in El Alto.

  1. Zorg dat je een geldbedrag achter de hand houdt. Voor het geval je man je het huis uit gooit of je moet vluchten.
  2. Zorg dat je een extra sleutelbos hebt. Voor het geval je man je het huis uit zet en je nog bepaalde waardevolle spullen moet ophalen voor jou of je kinderen.
  3. Draag altijd je identiteitskaart bij je. Eventueel ook de geboortebewijzen van je kinderen en andere waardevolle papieren. Als je opeens je huis niet meer in kunt, zijn die heel belangrijk.
  4. Als je man gewelddadig wordt, zorg ervoor dat je in een open ruimte bent. Niet in een kleine badkamer waar je geen kant op kunt, of in de keuken waar hij scherpe voorwerpen kan pakken. Ren desnoods de straat op.
  5. Zorg dat er iemand is die weet dat je man gewelddadig is. Een vertrouwenspersoon waar je heen kunt als je hulp nodig hebt. Geen gezamenlijke vriend van jou en je man!
  6. Zorg voor een ‘run away bag’. Een tas met wat kleding en wat andere hoognodige zaken voor jou en je kinderen. Verstop die ergens of geef deze in bewaring bij je vertrouwenspersoon.

De vrouwen luisteren met aandacht en maken aantekeningen. Ik probeer me een voorstelling te maken van hun levens. Dat lukt me maar moeilijk.

Het leven redden

“Houd er altijd rekening mee dat het geweld terug kan komen,” drukt de medewerkster de vrouwen op het hart. “deze zaken kunnen jou en je kinderen het leven redden.”

Ontzettend hard nodig

Iedere drie dagen sterft in Bolivia een vrouw door geweld. Hoe bizar ook, het lijken me helaas geen overbodige voorzorgsmaatregelen.

Wegens veiligheidsredenen mochten er geen foto’s gemaakt worden van de vrouwen.

 

Steun Mensen met een Missie en steun zo deze vrouwen. Je bent al supporter vanaf € 3,- per maand.

Femke van der Biezen werkt sinds 2014 bij Mensen met een Missie. Ze begon als projectleider van het 100 reportersproject en is sinds begin 2018 communicatieadviseur.  “Ik heb al veel van onze lokale mensen met een missie ontmoet en gesproken. Iedere keer opnieuw word ik geraakt door hun hartelijkheid, toewijding aan hun werk en doorzettingsvermogen. Stuk voor stuk inspirerende mensen die een verschil maken en onze steun en aandacht verdienen.”

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

“We moeten een betere wereld maken voor onze dochters”

In de Boliviaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord, alleen… Lees verder

Bolivia

“Als kind leerde ik uit de Bijbel dat een vrouw haar man moet dienen”

Gelovige feministen leren jongeren over gelijkwaardigheid   ‘Geweld is overal in Bolivia,’ vertelt de twintigjarige Antonella. ‘Als ik ’s avonds… Lees verder

Bolivia

‘Zonder hulp had ik dit niet kunnen navertellen’

Wanneer Maria Antonia Mamani Callisaya (37) uit Bolivia met Christian trouwt, heeft ze geen idee dat ze daarna in gevangenschap… Lees verder

Bolivia

‘Wij jonge mannen moeten niet zijn zoals de generatie voor ons’ 

Respect dwing je af met geweld. Tenminste, zo denken veel mannen in Bolivia. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van dit geweld…. Lees verder