Een dikke stapel kaarten met persoonlijke boodschappen ging mee in de koffers van onze reporters. Zij bezochten van 2 t/m 16 maart onze projecten in Bolivia. Persoonlijk werden de kaartjes overhandigd aan vrouwen die te maken hebben met geweld. Stuk voor stuk waren zij ontroerd. Bekijk hieronder hun reactie, lees hun verhaal én de boodschap die ze aan jou terug sturen.

Patricia

Ik kreeg dagelijks de horen dat ik lelijk en dom was

“Ik kan niet in woorden uitdrukken hoeveel deze boodschap voor mij betekent. Er is iemand aan de andere kant van de wereld die aan mij denkt, die oren heeft naar mijn situatie! Ik heb een heel gewelddadig verleden. Mijn man mishandelde me ernstig. Toen ik zwanger was, sloeg hij mij zo hard dat ik er drie gekneusde ribben en een kapot gezicht aan overhield. Wat ik nog erger vond, was het psychische geweld. Hij vernederde me. Ik kreeg dagelijks te horen dat ik lelijk en dom was, dat ik niets waard was. Ik was nergens goed genoeg voor en voelde mij een lelijk eendje.

Op een dag kregen wij ruzie over de zorg van onze baby. Zij bleef huilen, maar ik was aan het koken en vroeg of hij haar wilde troosten. Hij ging door het lint en dompelde de baby onder in water, zodat zij zou stoppen met huilen. De volgende dag was ze overleden. Ik wist niet wat ik moest doen, ik wilde hem zo graag verlaten maar ik durfde niet. Via mijn buurvrouw kwam ik in contact met Levantate Mujer. Hier leerde ik wat ik kon doen in mijn situatie en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk heb ik mijn man verlaten! Mijn kinderen en ik kunnen terecht bij een psycholoog, samen proberen we het leed te verwerken. Ik moet sterk zijn voor mijn kinderen, zij hebben mij nodig!”

kaarten bolivia

Patricia krijgt tranen in haar ogen bij het lezen van de kaart

Maria Luz

Ik kijk nog steeds achterom als ik over straat loop

“Mijn ex-man sloeg me dagelijks en hij kleineerde me. Ik wilde heel graag studeren, maar dat mocht niet van hem. Toen mijn zoon één jaar was, heb ik mijn man verlaten. Ik stond er op dat moment helemaal alleen voor. Gelukkig kwam ik in aanraking met Levantate Mujer. Hier leerde ik om taarten te bakken en te verkopen en kon hiermee wat geld verdienen. Ik ging economie studeren aan de universiteit. Het combineren van werk, studie en de zorg voor mijn kind was moeilijk. Er waren dagen dat ik geen geld had voor eten.

Met hulp van de vrouwen hier heb ik aangifte gedaan tegen mijn ex-man. Het resulteerde in een celstraf van slechts een paar maanden. Meteen nadat hij vrij kwam begonnen de bedreigingen. Hij achtervolgde me op straat, zei dat ik mijn leven niet zeker was. Op een dag was ik het zat en heb ik hem duidelijk gemaakt dat hij me met rust moet laten. Sindsdien laat hij me meer met rust, maar ik kijk nog steeds achterom als ik over straat loop. Dankzij de hulp van Levantate Mujer heb ik me erdoorheen geslagen. Ik kan met zekerheid zeggen dat als zij er niet waren geweest, het slecht met me was afgelopen. Ik dacht in die tijd regelmatig aan zelfmoord. Sinds anderhalf jaar ben ik coördinatrice bij Levantate Mujer en help ik vrouwen die in precies dezelfde situatie zitten als ik destijds. Mijn zoontje is nu zeven jaar, een kerngezonde jongen die ik leer hoe je met vrouwen moet omgaan.”

Klik op ‘CC’ of het vierkantje voor ondertiteling

Silvia Gott

Zonder uw hulp zouden wij hier nu niet zitten

“Ik wil u hele warme en hartelijke groeten toewensen vanuit Bolivia. Het is bijzonder dat u vanuit een land hier ver vandaan aan ons denkt. Ik heb een Duitse achternaam, dus misschien zijn wij wel verre familie van elkaar. Ik wens u veel succes op uw werk en ik hoop dat u een fijn huis heeft. Dank u wel voor de steun aan ons, de vrouwen van Bolivia. Zonder uw hulp zouden wij hier nu niet zitten. Warme groeten, Silvia.”

Dina Flores

Cristina Ramirez

Ik ben financieel afhankelijk van mijn man

“Ik ben Cristina en ik heb een kaartje ontvangen van één van jullie. Het is geschreven in een taal die ik niet begrijp, maar gelukkig is de tekst voor mij vertaald. Ik ben er heel erg door ontroerd. Ik wilde ook graag mijn verhaal vertellen vandaag, maar helaas was daar geen tijd voor. Daarom schrijf ik u graag een bericht terug. Ik ben moeder van zes kinderen en ik heb een man. Hij lijdt een dubbelleven. Ik lijdt erg onder economisch geweld; ik ben financieel afhankelijk van mijn man. Ik verkoop fruitsappen, ijsjes, frisdrank en snacks en ik doe alles voor mijn gezin. Ook weef ik doeken en sjaals, die ik probeer te verkopen. Ik hoop dat er meer mensen zullen zijn die het willen kopen. Heel erg bedankt voor al uw steun, voor ons en de kinderen. Nogmaals heel, heel erg bedankt.”

Silvia

Klik op ‘CC’ of het vierkantje voor ondertiteling

Amalia

Ik bad voor de dood van mijn kinderen, zodat ik daarna zelf dood kon

“Dit kaartje betekent zoveel voor mij. Dat iemand in een land zo ver weg aan mij denkt, zou ik nooit durven dromen. Mijn verhaal is heftig. Mijn kinderen en ik werden zo zwaar mishandeld door mijn ex-man, dat ik ten einde raad was. Mijn zoon zat alleen maar in een hoekje en wilde niet aangeraakt worden. Ik had nog nooit gehoord van knuffelen. Ik bad tot God dat mijn kinderen dood zouden gaan, zodat ik daarna dood kon gaan. Ik zag dat als de enige uitweg. Nu schaam ik me ervoor dat ik die wens had. Sinds mijn kinderen en ik steun krijgen van Levantate Mujer durf ik weer te praten, heb ik weer hoop en zelfvertrouwen. Ik leef, bid, lach en huil met mijn kinderen. Mijn ex-man kan dat niet, hij is de verliezer!”

Linda

Klik op ‘CC’ of het vierkantje voor ondertiteling

 

Wil jij deze vrouwen ook steunen?

DONEER

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

“We moeten een betere wereld maken voor onze dochters”

In de Boliviaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord, alleen… Lees verder

Bolivia

“Als kind leerde ik uit de Bijbel dat een vrouw haar man moet dienen”

Gelovige feministen leren jongeren over gelijkwaardigheid   ‘Geweld is overal in Bolivia,’ vertelt de twintigjarige Antonella. ‘Als ik ’s avonds… Lees verder

Bolivia

‘Zonder hulp had ik dit niet kunnen navertellen’

Wanneer Maria Antonia Mamani Callisaya (37) uit Bolivia met Christian trouwt, heeft ze geen idee dat ze daarna in gevangenschap… Lees verder

Bolivia

‘Wij jonge mannen moeten niet zijn zoals de generatie voor ons’ 

Respect dwing je af met geweld. Tenminste, zo denken veel mannen in Bolivia. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van dit geweld…. Lees verder