Bolivia staat bekend om zijn uitgestrekte zoutvlaktes, panfluitmuziek en kleden in de prachtigste kleuren. Maar dit land heeft ook een donkere kant. Geweld tegen vrouwen is namelijk een groot probleem. Zeven op de tien vrouwen in Bolivia krijgen te maken met lichamelijk of seksueel geweld.

In 2017 gingen een zestal reporters op reis om Bolivia, in vele kleuren, vast te leggen. Op basis van al hun foto’s hebben wij een kleine selectie gemaakt van de meest fascinerende en sprekende foto’s.


Veel slachtoffers van huiselijk geweld kunnen nergens terecht in Bolivia. Het probleem zit diepgeworteld in de cultuur; veel mensen vinden geweld binnen het huwelijk normaal. De meeste vrouwen durven geen aangifte te doen omdat zij bang zijn dat hun man erachter komt.
Foto: Ilsoo van Dijk

Agua Blanca is een klein, afgelegen dorpje ten noorden van La Paz. Door iedereen vergeten, maar niet door Mensen met een Missie. Samen met lokale collega’s wordt er gewerkt aan gendergelijkheid
Foto: Nancy Schoenmakers

Het leven in Agua Blanca is eenvoudig. De mensen hebben weinig, maar lijken gelukkig. Toch ontbreekt er veel. Overheidsvoorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, bereiken dit dorp niet.
Foto: Nancy Schoenmakers

De helft van de honderd families bestaat uit alleenstaande moeders met kinderen. Soms omdat de echtgenoot is overleden, soms omdat hij van de een op de andere dag is vertrokken. Deze moeders moeten een manier vinden om zelf inkomsten te genereren.
Foto: Nancy Schoenmakers

Het is gevaarlijk vrouw te zijn in Bolivia. Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik en geweld ligt volgens schattingen op 14.000 per jaar. Vrouwen weerbaar maken tegen geweld is niet voldoende. Mannen zijn essentieel bij het bestrijden van dit probleem.
Foto: Ilsoo van Dijk

 

Ik heb geleerd dat in de bijbel staat dat mannen en vrouwen elkaar nodig hebben om voort te bestaan.

 


Om tot gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te komen in Bolivia moet een cultuurverandering plaatsvinden. Dit vraagt om veel geduld. Daarom is Mensen met een Missie al decennialang actief in Bolivia.

“Mijn ex-man sloeg me dagelijks en hij kleineerde me. Ik wilde heel graag studeren, maar dat mocht niet van hem. Toen mijn zoon één jaar was, heb ik mijn man verlaten. Ik stond er op dat moment helemaal alleen voor.
Foto: Ilsoo van Dijk

De strijdbaarheid spat van de vrouwen af. Elk van hen weet hoe het is om in een situatie van geweld te leven. Elk van hen heeft haar eigen verhaal.
Foto: Fraukje Vonk

Het machismo vindt vaak zijn rechtvaardiging in de bijbel. Maar de bijbel kan juist ook gendergelijkheid bevorderen. Zo organiseren we sessies waarin mannen en vrouwen samen de bijbel lezen en bespreken hoe de teksten op een andere manier geïnterpreteerd kunnen worden.

Mensen met een Missie Traint vrouwen, maar ook jongeren als ambassadeurs tegen geweld, zodat ze tegen weerwoord kunnen geven aan bijvoorbeeld overheidsfunctionarissen of politieagenten.
Foto: Ilsoo van Dijk

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

“We moeten een betere wereld maken voor onze dochters”

In de Boliviaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Elke drie dagen wordt er een vrouw vermoord, alleen… Lees verder

Bolivia

“Als kind leerde ik uit de Bijbel dat een vrouw haar man moet dienen”

Gelovige feministen leren jongeren over gelijkwaardigheid   ‘Geweld is overal in Bolivia,’ vertelt de twintigjarige Antonella. ‘Als ik ’s avonds… Lees verder

Bolivia

‘Zonder hulp had ik dit niet kunnen navertellen’

Wanneer Maria Antonia Mamani Callisaya (37) uit Bolivia met Christian trouwt, heeft ze geen idee dat ze daarna in gevangenschap… Lees verder

Bolivia

‘Wij jonge mannen moeten niet zijn zoals de generatie voor ons’ 

Respect dwing je af met geweld. Tenminste, zo denken veel mannen in Bolivia. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van dit geweld…. Lees verder