Bolivia. Het is een prachtig land met vriendelijke en gastvrije mensen, adembenemende landschappen en een immense diversiteit aan inheemse culturen. Maar achter deze schoonheid gaat een hartverscheurende realiteit schuil. Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag. Elke drie dagen heeft het de dood van een vrouw tot gevolg.

Het is rumoerig in de straten van Sucre. Groepen vrouwen lopen gedecideerd richting het grote plein. Sommigen hebben een lint om hun hoofd geknoopt; anderen dragen petjes of T-shirts met leuzen. Het is vandaag Internationale Vrouwendag. De perfecte dag om aandacht te vragen voor het geweld waar 80% van de Boliviaanse vrouwen onder lijdt.

Klaar voor de strijd

In één van de straatjes, bevindt zich het kantoor van ‘Levantate Mujer’ (Sta op Vrouw). Een organisatie die met onze steun strijdt tegen huiselijk geweld. Op de trap voor het kantoor staan ruim veertig vrouwen in keurige rijen opgesteld, gehuld in cyaanblauwe bodywarmers waarop de logo’s van Levantate Mujer en Mensen met een Missie prijken. Hun ruggen zijn gerecht, hun hoofden opgeheven, zij kijken trots voor zich uit: de vrouwen zijn er klaar voor.

Groepen vrouwen lopen gedecideerd richting het grote plein

De vrouwen zijn er klaar voor!

Nee tegen geweld

Als het startsein is gegeven, ontvouwen de vrouwen hun spandoeken en beginnen te lopen. Coördinatrice Luisa loopt voorop. Samen met twee andere vrouwen houdt zij een doek omhoog waarop staat: ‘Basta de violencia contra las mujeres’ (‘Het is nu klaar met het geweld tegen vrouwen’). Collega Uganda loopt om de groep heen met een portofoon waaruit dezelfde leus klinkt. De strijdbaarheid spat van de vrouwen af. Elk van hen weet hoe het is om in een situatie van geweld te leven. Elk van hen heeft haar eigen verhaal.

Elk van hen heeft haar eigen verhaal.

vrouwenmoorden bolivia

Luisa (rechts) wijdt haar leven aan het helpen van vrouwen die lijden onder geweld

Vrouwenmoorden

Honderden vrouwen komen bij elkaar op het grote plein. Overal waar je kijkt zijn spandoeken en verschillende leuzen klinken door elkaar. ‘Si nuestras vidas no valen, produzcan sin nosotras’ (‘Als ons leven niets waard is, planten jullie je maar zonder ons voort’) bijvoorbeeld, refererend aan de tientallen vrouwenmoorden die jaarlijks plaatsvinden. Vlaggetjes wapperen met de namen en leeftijden van de overledenen: Maria, 44 jaar; Lourdes, 17 jaar; Christina, 32 jaar. Schrijnend.

Vlaggetjes wapperen met de namen en leeftijden van de overledenen

Voor een geweldvrij Bolivia

Voor de vrouwen die hulp zochten bij Levantate Mujer, ziet de toekomst er gelukkig rooskleuriger uit. Zij leren wat hun rechten zijn en hoe zij ervoor kunnen opkomen. Zij leren wat te doen in een situatie van geweld. En hoe zij kunnen overleven met hun kinderen en zonder man. Hopelijk zetten deze vrouwen de trend voort en leren zij hun dochters, moeders, nichtjes, buurmeisjes hetzelfde, zodat Bolivia ooit veilig zal zijn voor alle vrouwen.

vrouwendag bolivia

Uganda staat de pers te woord

 

Strijd je met ons mee tegen huiselijk geweld?
DONEER

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

Bolivia

Geweld is niét normaal

Jij bent nergens goed voor, omdat je een meisje bent. Dat is wat Janneth (47) van jongs af aan werd… Lees verder

Bolivia

Reporter Thessa vertelt | Basis voor een mooi leven

Sucre is een middelgrote stad en bestaat uit acht zones. In twee hiervan draait een programma voor kinderen, jongeren, vrouwen… Lees verder

Bolivia

Waarom Junior een ‘voorbeeldman’ is

Zijn levensverhaal is ongelooflijk. Junior Tejada (32) werd verlaten door zijn moeder, moest opgroeien op straat en kende een gewelddadige… Lees verder

Bolivia

Getrouwd met een gewelddadige politieagent

Ninfa Cáceres leefde 15 jaar lang samen met een gewelddadige man. Nu ze bij hem weg is, heeft ze weer… Lees verder