Zuster Judith is een echte vrouw met een missie. Zij heeft haar missiepost in het Kiryandongo refugee settlement in Uganda, waar met name vluchtelingen uit Zuid-Sudan wonen.

De vrouwen die in het kamp wonen zijn vaak getraumatiseerd. Zij hebben de meest vreselijke dingen meegemaakt tijdens hun vlucht vanuit Zuid-Sudan. Eenmaal aangekomen in het kamp, zijn zij nog niet veilig. Zuster Judith geeft aan dat seksueel geweld één van de grootste problemen is in het vluchtelingkamp.

Stress management

Zuster Judith helpt deze vrouwen met de Capacitar methode hun trauma’s te verwerken en de stress, als gevolg van de traumatische ervaringen, te beheersen. De methode is een vorm van energie- en lichaamswerk en krijgt uitdrukking in verschillende oefeningen.

Hechte groep

De vrouwen in het kamp, die de methode van Capacitar kennen en beoefenen, vormen een hechte groep rondom zuster Judith. “Als we een vrouw zien die neerslachtig is en alleen, gaan we haar thuis bezoeken. We maken een praatje, maken haar hut schoon en delen met haar het weinige dat we hebben,” zegt Elisabeth Aciro, een Zuid-Sudanese, die al sinds 1989 in het kamp leeft. “En dan proberen we haar te helpen met de Capacitar methode.”

We delen het weinige dat we hebben.

Als een moeder

De zuster straalt de warmte van een moeder uit. Zij kent de verhalen van de vrouwen en probeert samen met haar vrijwilligsters het zware leven van de mensen hier iets te verlichten.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.

uganda vrede Uganda

‘Op een vriend schiet je niet’

In Tapac (Noordoost Uganda) zijn in de afgelopen tien jaar honderden doden gevallen door conflicten tussen stammen. Vrede en veiligheid is hard nodig in dit ruwe en kwetsbare gebied.