Woensdag 18 september stappen onze kersverse reporters Monique, Stephanie, Miriam en Martine in het vliegtuig naar Colombia. Zij komen op plekken waar ze anders nooit zouden komen en treffen mensen die ze anders niet zouden ontmoeten. Ze maken kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengen hun ervaringen de wereld in.

Waarom ze deze reis maken? Veel mensen weten niet dat het nog lang geen vrede is in Colombia. In grote delen van het land is er sprake van verdrijvingen, moorden, verdwijningen, mensenhandel en gedwongen rekrutering. De groepen die hier het meest onder lijden zijn de Afro-Colombianen en de oorspronkelijke bewoners van Colombia. Vrouwen krijgen bovendien te maken met seksueel geweld en gedwongen arbeid.

Onze nieuwe reporters zorgen ervoor dat jij te weten komt wat er nog meer in Colombia speelt.

De plekken die de reporters gaan bezoeken:

Medellin

Medellín, de stad van Pablo Escobar en drugs,  – tenminste, dat is waaraan de meeste mensen denken bij Medellín. Ooit was dit de meest gevaarlijke stad van de wereld; nu trekken de restaurantjes, parken en pleinen jaarlijks duizenden toeristen. De reporters leren hier meer over de geschiedenis van de stad. Over de uitbuiting en onderdrukking en hoe de sporen hiervan nog steeds ontzettend voelbaar zijn.

De reporters ontmoeten vrouwen die het gewapende conflict hebben overleefd, ze doen mee aan programma activiteiten en ervaren hoe vrouwen een sleutelfiguur kunnen zijn in vredesopbouw.

De reporters ontmoeten ook Federico Rios voor een bijzondere workshop over de ethiek rondom het fotograferen in (post-)conflictgebieden. Frederico is fotograaf en werkt o.a. voor National Geographic en de New York Times. Hij is bekend door zijn fotoreportages over Comuna 13 en de FARC en vertelt vanuit zijn eigen ervaring.

Cali

Cali, de stad waar Colombiaanse salsa is ontstaan. Wist je dat deze dans is ontstaan als een vorm van verzet (‘resistencia’) tegen de slavernij? Eén van de bekendste salsaliedjes is ‘La Rebelión’ van Joe Arroyo.

In Cali wonen de reporters een culturele uitwisseling bij over voorouderlijke gebruiken en Afro-Colombiaanse spiritualiteit. Dit wordt ingezet om sociale banden te versterken en draagt bij aan vrede- en verzoeningsprocessen.

De reporters krijgen een workshop communicatie, gegeven vanuit het inheemse perspectief.

 

Santa Marta

Santa Marta, Caribisch Colombia. Ook hier staat de reporters een bijzondere en unieke ervaring te wachten. Ze ontmoeten de traditionele bewoners van de Sierra Nevada de Santa Marta.

Ooit gevlucht voor de brute kolonisatie van de Spanjaarden vestigden zij zich diep in de bergen en leefden ze bijna vijf eeuw in complete isolatie. Slechts 30 jaar geleden zochten zij voor het eerst contact met de buitenwereld. De reden? Hun zorgen over klimaatverandering.

De reporters ontdekken hoe Mensen met een Missie politieke participatie en zeggenschap van deze inheemse groepen stimuleert. Ook krijgen zij een workshop communicatie, die wordt gegeven vanuit het inheemse perspectief. Wauw!

De reporters ontmoeten o.a. de Wiwa en de Arhuacos. Zij vertellen over hun rituelen en levensvisie.

Bogota

Hoofdstad Bogota. In Bogota ligt het politieke centrum van Colombia en het vertelt een belangrijk deel van de historie van het land.

Hier ontmoeten zij onze lokale coördinator die ontzettend veel weet over de projecten die Mensen met een Missie in Colombia ondersteunt. Zij kan de reporters alles vertellen over de politiek van het land en de geschiedenis. 

Unieke donatie

Monique, Stephanie, Miriam en Martine maken niet alleen een bijzondere reis, maar hebben voor vertrek met hun creativiteit, enthousiasme en talenten nu al zo’n €4.200 opgehaald voor Mensen met een Missie. Waarvoor onze grote dank! Hun doel is €6.000,-. Help jij mee en geef je hen dat laatste zetje? Hieronder vind je hun persoonlijke donatiepagina.

Reis online met ons mee

Wil jij online met onze reporters meereizen? Dat kan! Meld je aan en krijgt direct sms-berichten uit het veld. De reporters delen hun persoonlijke ervaringen én delen juist die verhalen die genegeerd worden door de reguliere massamedia.

Meld je hier aan

Met trots: onze reporters

Martine
Graven

Gelukkig zijn er in Colombia mensen met een missie.

Stephanie
Broekarts

Vorig jaar ging ik al mee als vrijwilliger naar Bolivia. Ik geloof in deze organisatie en in hun missie.

Monique
Sloot

De combinatie van reizen, avontuur, schrijven en fotografie trekt mij enorm.

Miriam
Hafkemeijer

Ik geloof dat je de wereld een klein beetje mooier kan maken door je écht te verdiepen in het verhaal en perspectief van een ander.

Gerelateerde verhalen

Wij geloven dat échte veranderingen van onderop komen.
Daarom steunen wij kleinschalige lokale initiatieven.